Wanneer cliënten bij mij in de praktijk komen stellen ze ook wel eens de vraag; Wanneer moet ik met mijn kinderen langskomen?
De kindervoet maakt in de ontwikkeling van de voet verschillende fasen door.
0-2 jaar: in deze fase ‘oefenen’ baby’s de voet- en beenspieren door te trappelen. Als ze gaan staan, zie je een ‘O-stand’ van de benen omdat het lijfje nog niet erg stabiel is. De O-stand geeft meer stabiliteit. Ook hebben kinderen in deze leeftijd nog een dik vetkussen onder de voeten, waardoor de voetjes er als platvoetjes uit zien. Dit is volkomen normaal.
2-6 jaar: in deze fase ontstaat er vaak een X-stand van de benen. Dit is normaal en verdwijnt na deze fase. Vaak hebben kinderen in deze fase nog steeds wat plattere voeten.
6-8 jaar: de X-stand van de benen verdwijnt er ook wordt de voet minder plat en zie je een ‘voetboog’ aan de binnenkant van de voet verschijnen.
Preventief screenen
Wanneer de 8 jarige leeftijd is bereikt is het ideaal om kinderen preventief te laten screenen. De voeten zijn nog niet uitgegroeid en de groeischijven zijn dus nog niet gesloten. Mocht er een voetstand ontwikkelen die in de toekomst voor problemen kan zorgen, dan kunnen we door het maken van podotherapeutische inlegzolen de voet begeleiden naar een zo ideaal mogelijke stand. Zeker voor kinderen die veel en intensief sporten kunnen er op deze manier veel blessures voorkomen worden.
Welke signalen kunnen duiden op problemen bij het bewegen?
Een kind geeft het zelf niet altijd duidelijk aan dat hij/zij ergens last van heeft. Daarom hieronder enkele punten waarop je kunt letten.
- Pijn aan de voeten, enkels, benen, knieën, heupen of rug.
- Het kind lijkt een hekel aan lopen te hebben. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten tijdens een dagje weg; kinderen vragen om gedragen te worden of willen soms in de buggy zitten van een jonger broertje of zusje.
- De schoenen slijten zeer snel of gaan heel snel kapot. Dit hoeft niet alleen aan de onderkant van de schoen te zijn, maar kan ook het binnenwerk betreffen.
- Naast de slippers lopen.
- Het kind lijkt ‘onhandig’ en of struikelt over zijn/haar eigen voeten.
- Het kind lijkt niet goed mee te komen met sport en spel ten opzichte van andere kinderen.
In bovengenoemde gevallen is het zeker verstandig om een afspraak te maken. We onderzoeken dan wat precies de oorzaak is van de problemen en stellen in overleg een behandelplan op. Daarbij wordt er ook gekeken naar het huidig schoeisel. Goede schoenen en een passend schoenadvies is essentieel voor de ontwikkeling van een kindervoet.
Reactie plaatsen
Reacties